Szurony,
vagy bajonett

- a hosszú lőfegyverek
végére illeszthető tőr
(Wikipédia)

Egy rövid kis bemutatkozás...

 

Néhány éve foglalkozom egy barátom hatására ilyen témával. Ez idő alatt többek hathatós közreműködésével szert tettem olyan relikviákra, amit saját magam, elsőre - bevallom - nem biztos, hogy elkezdtem volna gyűjteni. Először még csak segítségképp, a számukra kezdtem információkat összeszedni ezekről a történelmi relikviáról a WEB-en, majd egyre jobban beleástam magam a témába. Azután, apránként szenvedély lett...
Addig, addig olvasgattam és gyűjtöttem az adatokat, amíg kedves ismerősök mutattak néhány érdekes és értékes darabot. Amikor az első amerikai M3-as harci kést a kezembe nyomták... na, akkor elvesztem!
Innentől az M3-as harci kések iránti érdeklődésem vitt már tovább.

Szóval, van egy kisebb gyűjteményem ezekből a gyönyörűségekből. Egy kis munka, karbantartási és restaurálási feladatok is hárulnak ezzel az emberre. Viszont amikor a történelem egy ilyen darabját tartod a kezedben (pl. azt a bizonyos 1943-as amerikai harci kést, ami nem sterilen hevert a fiókban, hanem látszik, hogy komoly történet lehet mögötte), akkor valami megérint belőle - legalábbis én így jártam.

Azért egy kis vonzódásom még akad onnan is, hogy anno a katonaságnál (inkább nem mondom meg, hogy a 80-as években mikor és hol, a nagy magyar Alföldön) nem volt, nem is lehetett ilyen "eszközünk", de azért 3 hétig volt szerencsém (nekem is) a kiképzés egy része alatt egy AK-47-es magyar gyártmányú bajonettet "birtokolni" és "koptatni", többekkel együtt :-). A lőfegyver a magyar AK-63 típus volt, de pár lövés erejéig (a kiképzőnk külön közbenjárására) kipróbálhattuk a Dragunovnak, SZVD-nek nevezett gyönyörűséget is - nagyon szép és brutális darab, 700-800 méteren is! Mindenesetre elmúlt az is és azok után már csak az AMD-65-öt hurcolásztam, tisztogattam az őrszázadban, ahhoz meg nincs bajonett (nem is lehet rá rögzíteni) :-( .
Azért az a bizonyos magyar bajonett (így utólag be kell látni) elég gyenge darab volt és ráadásul használt is, teljes bakelit markolattal, mely a markolata végén pattogott is rendesen. Most már tudom a nevét a fémtokjának, "acélbádog" tokkal, enyhén kopott, macskásodott gumifeltéttel, a pengén kisebb, nagyobb sérülésekkel. Ahhoz képest, hogy a velem egykorú mezítlábas bakák ritkán, de inkább nem is láthattak anno ilyent, nekem tetszett. Pláne, hogy 3 hétig azzal is aludtunk - már amikor és már ahogyan.
Tény, hogy kiképzőnk orosz AK-47 II. generációs bajonettje sokkal jobban tetszett, mely bakelit tokkal és a markolata végén a fém résszel jóval masszívabb darab volt. A pengéje is valahogy keményebb volt, vagy annak tűnt - legalábbis azon nem voltak olyan sérülések, mint a mi "fapados cuccunkon". A gyűjteményemben ma már van ilyen. Bár én kalandosabban jutottam hozzá - nyertem, egy amerikai web oldalon. A "szerszám" lezsírozva érkezett, szépen becsomagolva, amerikai módra, alaposan, a külső csomagoláson pedig a felirat "Steel parts". Na de a belseje... Aki azt a bizonyos orosz, fegyvergyári tartósító zsírt már látta és érezte, akkor az összetéveszthetetlen szaga után soha nem fogja elfelejteni!
Az itteni, illetve orosz beszerzése viszont nem is olyan egyszerű ezeknek. Egy barátom mondta, hogy az orosz "elvtársak" nem igazán akarták, akarják a mai napig kereskedelmi szinten eladni, vagy kisebb vagyont szeretnének kérni érte tőlünk, magyaroktól, mert hát a nemzeti öntudat, meg az elvek, az orosz tech-nika mindenhatósága :) Németországból nemrég 7-8e forintnak megfelelő pénzért meg tudta venni ő is, szó szerint zsír állapotban, szinte korlátlan mennyiségben. Úgy látszik a "hagyományos" német-orosz barátság azért máig működik, ott nem számít annyira a nagy elv!
Nem tudom, anno a "boldog '80-as" években ki volt közületek katona és ki emlékszik még, de az orosz "elvtársaktól" a bajonettet nem lehetett megvenni (naná, hogy megpróbáltuk). Szinte bármit eladtak volna, de a bajonettet, azt nem - az névre szóló volt, míg a többi fegyver tonnában volt nyilvántartva! Tehát 28 tonna AK karabély, 60 tonna RPG, 80 tonna katonacsizma. :)

Szenvedélyemmé vált ezen fegyverek kutatása, történelmi alkalmazásuknak a feltárása. Amerikában hihetetlen részletességgel taglalják ezen relikviák történetét, gyártásukat, bevetésüket, alkalmazásukat - szóval mára "kult" fegyverekké váltak, rengeteg web oldal foglalkozik velük (listák vannak az oldalon).
Ezeken az amerikai oldalakon nemcsak a bajonetteknek, de a tokoknak (scabbard) és egyéb késeknek is külön, elég részletes taglalása folyik, a gyártási azonosítóktól kezdve, a darabszámokig, a hiteles változatokig és típusokig. Igyekszem majd én is ezeket bemutatni az adott fegyvernél.

Olvasgatva az ottani gyűjtők és szakértők oldalait, bennem is összeállt, hogy rendszereznem kellene a barátok számára más egyszer összegyűjtött adataimat, a tőlük kapott bajonettjeimet, illetve ezen korszak hasonló, általam nem birtokolt oldalfegyvereinek a kivonatát is meg kellene írni magyarul - így szépen, sorban, ha már más, ezt eddig nem tette meg.

Különösen azért, mivel egyik barátom precizitása olyan szintű, hogy amiket kaptam tőle, azokról részletesen taglalta, honnan származik az adott fegyver, mit tudni az előéletéről, előző tulajdonosáról! Ezúton is üzenem neki, hogy akkor én sem maradhatok szégyenben! Kössz! :))

                                                                              Zoli

A *-al ellátott menüpontokat még ki kell dolgoznom, majd elkészül.