Szurony,
vagy bajonett

- a hosszú lőfegyverek
végére illeszthető tőr
(Wikipédia)

U.S.M.C. 498 ONTARIO Harci kés, Franklinville                 Nyitólapra vissza

 

KA-BAR - egy amerikai legenda. Egy vadásznak a gyártó cég (Union Cutlery Company of Olean, NY) részére írt ajánlásából származik a név, mely a „Kill a Bear” kifejezést takarja. A vadász levélben köszönte meg a cégnek az általa gyártott vadászkést, mely megmentette az életét egy puskától megsebesített medvével vívott küzdelemben. Manapság ezen a néven ismerik inkább az ilyen késeket. Elődjét és mintáját, a MARK2 harci késeket 1943 elején kezdte el gyártani első cégként a Camillus. Az első sorozatoknál a kézvédő közepén, a penge felé volt a beütő jele és a pommel végén, középen volt a nyél anyaga szétroncsolva, kör alakban. A legeslegelső, legkorábbi darabokat un. "RED SPACER"-rel látták el. Tulajdonképp ezek csak a bevezető és kísérleti darabok voltak a beüzemeléshez és a gyártás pontos beállításához. Csapatokhoz minimális számban kerültek ki. A "RED SPECER" a bőr markolat elején és végén vörös bőr gyűrű, de inkább vulkanfiber gyűrűk voltak, melyeket azért alkalmaztak, hogy a markolat bőrének pontosabb megmunkálásakor keletkező sérüléseket csökkentsék. 1943 végétől már négyszögletes a pommel közepe, szintén roncsolásos megoldással. Ekkortól indulnak csak a nagyobb gyártási szériák, elsődlegesen a tengerészgyalogság és a tengerészet (USN) részére, akik a bajonett mellett alkalmazták. Ekkor a tengerészgyalogságnál főleg M1 Garand és Johnson puskákat és karabélyokat, Springfield mesterlövész fegyvereket használtak. A Springfield és a Garand M1-es 16, 10 és 7 inch-es méretű bajonetteket, a Johnson a saját, csak "sátorcövek" néven emlegetett bajonettjét alkalmazta. A MARK2-es kések a későbbiekben már a jelenleg is használt és a lenti képeken is látható pommelt, a benne a lévő fémtüskés megoldást használják, először egy vékonyabb, majd egy vastagabb pommel típussal. A klasszikus első sorozat enyhén hátraívelt kézvédőt használt. A későbbiekben ez egyenes lett, de sokan meghajlították és "beállították" a kezükhöz jobban igazodó formára. A kés kézvédője szélesebb lett, mint az előző típusoké, a penge pedig hosszabb, 7 inch.


Első szériájú MARK2-es kés, klasszikus bőrtokkal (valakinek a fiókja mélyéről). Ma is így gyártják!

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7
Hátha ismerős a két figura. Raúl olalán egy MARK2-es.

A penge klasszikus amerikai Bowie penge, melynek bőr markolatába mélyedések vannak vájva, hogy a vértől és egyéb nedvességtől csúszóssá váló anyagon biztos fogás maradjon. A penge súlya és kialakítása biztosítja, hogy minden körülmények között megállja a helyét. Hihetetlenül stabilan áll az ember kezében és fantasztikus fogása van a jól kiegyensúlyozott késnek. Sokan, akik a kezükbe fogtak egy ilyen kést, egyszerűen nem hiszik el, hogy az bőr markolat...

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Saját gyűjteményi darab

U.S.M.C. harci kés – Eredeti, U.S. Ontario, Franklinville
Gyártási időszak: 1979-88
Származási helye: USA, Rosewille, CA (California)

Hivatalos neve: Ontario Knife 498 USMC Marine Combat Fighting Knife - máig gyártott darab, a cég katalógusában is ott van.

A múlt század végének katonai harci kése, ugyanúgy mint pl. a Ka-Bar. A híres második világháborús MARK2 kések másolata tulajdonképp és utódja is. Tradicionálisan gyártva 1943 óta, a markolata bőrkarikákból, hagyományos módon összeállítva, impregnálva és megfestve. A penge súlyát könnyítendő belemarások, hornyok készültek mindkét oldalra, melyeket sokan helytelenül neveznek vércsatornának. Az újabb gyártástechnológiákban nemcsak hőkezeléses edzésnek, de hűtéses (kriogén eljárás -120° F) edzésnek is alávetik ezeket a pengéket. A penge matt, a fényvisszaverődést megakadályozandó és a korrózióállóságot növelendő parkerizálva (a képeken a beütő mellett látható világosszürkés foltok a maradványai). Egyes alakulatok újabban (nemrég olvastam) egyszerűen festékspray-vel átfestették, átfestik bevetés előtt matt feketére. A markolat végén acél záróvég (Pommel), a megfelelő erőhatás kiváltásához. A bőrtok gyárilag időjárásállóvá téve, impregnálva. A tok felső részén pántos, biztonsági rögzítő.

Pengéje klasszikus amerikai Bowie penge, csapott, felső él részén is élezve. A tengerészgyalogság (U.S.M.C.) rendszeresített harci kése, a mai napig is használják. A bőrtok hátuljában az eredeti, 61-es tulajdonosi számozás is látszik még. A markolat végére, a „pommelre” az E08 jelzés van bekarcolva.

A tok is nagyon jó állapotban érkezett (a használatból adódó apró sérülések természetesen voltak), de tisztítás után impregnálva, átfestve, restaurálva lett, jelenleg nem mondanám meg róla, hogy nézett ki eredetileg. Egyesek II. világháborús, vagy vietnámi harci késnek is nevezik (és árulják az interneten), de a gyártói beütő stílusa alapján a gyártás egyértelműen 1979 utáni, mivel ezt a fajta gyártói jelzéseket csak 1979 után használták, a '80-as évek végéig. Ha valaki ilyen darabot talál, a pommel típusa és a beütő stílusa alapján egyértelműen azonosíthatja a gyártási időszakot... Ne akarjunk mindent elhinni!

Ennek és a hasonló eredeti amerikai késeknek egyébként mind a kivitele, a stílusa, formája, mindene teljesen igazodik a nagy klasszikushoz, ezáltal is emléket állít a nagy elődnek (http://www.ontarioknife.com). Az aktív tengerészgyalogosok és a leszereltek is ragaszkodnak késeikhez, mely legendásan kiváló és megbízható a legkeményebb munkákhoz is!


Egy MARK2 harci kés darabjai, "alkatrészei".

Nekem egy Camillus harci kés (totál ugyan ez) van meg ilyen "alkatrész" szinten - apránként majd összerakom és beszámolok róla. A bőrkarikák beszerezhetetlenek idehaza. Mégis, a legnagyobb gondom vele, hogy a penge nincs hőkezelve sem, a könnyebb élkialakítás miatt. A penge helyes hőkezelése, edzése nem az én asztalom, úgyhogy kell még valakit találnom, akire rá merem bízni. Köszönettel és szívesen veszem az ötleteiteket, ezen a téren is!

Az U.S.M.C. egyik olyan kereskedelmi partnerétől származik (volt tengerészgyalogostól), aki a tengerészgyalogság által leadott használt felszereléseket értékesíti.

Anyaga: AISI 1095 high carbon steel.
Keménysége: 58-60 HRC

Teljes hossz: 30,2 cm - 11.9 in
Penge hossz: 18 cm - 7.09 in
Penge szélessége: 30 mm - 1.18 in
Penge vastagsága: 4,1 mm - 0.16 in