Szurony,
vagy bajonett

- a hosszú lőfegyverek
végére illeszthető tőr
(Wikipédia)

U.S.N. MARK1. Harci kés, PAL RH-35, Holyoke, USA    Nyitólapra vissza

 

A penge a klasszikus amerikai Bowie pengét idézi, a markolata felöl a hegye felé keskenyedő vastagságú pengével, csak az egyik oldalán élezve.

A mai harci kések egyik elődje és első igazi klasszikus sorozata lett az RH-35, MARK1 néven.
Gyártója a Pal Blade and Tool Co. volt.


Vannak cégek, melyek a mai napig gyártják, korszerű kompozit alapanyagokból készült nyéllel és bevonattal, de az 1942-es NAVY kiírás szerinti formában és hagyományos 1075-ös szénacél pengével - 49.99 $.
Az amerikai Colonial Knife Company érdekessége, hogy ők már 1942-ben is gyártották ezt!!! (Nekem tetszik!)
(http://www.colonialknifecorp.com/Military_Series/Mark_1_Navy_Deck_Knife/mark_1_navy_deck_knife.html)

A haditengerészetnél (U.S.Navy) rendszeresített, de előszeretettel, más alakulatoknál is használt harci és utility kés. A katonai verzió színes műanyaglapokkal (spacer) a markolat alján és tetején került gyártásba - ennek külön jelentősége is van, mivel 5-6 sorozatot különböztetnek meg ezek alapján. A korai sorozatok egyike a fekete-sárga-vörös-fekete szín...
A markolata egyébként bőrkarikákból készült, összepréselve, impregnálva és megfestve. A haditengerészet beszerzési kiírását az új hadikésre egyedül a PAL Blade tudta az első körben teljesíteni és így ő lett az első gyártó cég (mely egyébként 1941. január 17-én megvette a Remington cég kés és evőeszköz üzletágát, gépekkel és épülettel együtt, ezáltal a technológiát is).

Pengéjét parkerizálták. Ezeknek, az RH-35-ös típusoknak még csak félig van kézvédője, a végén mattított alumínium fémrész (Pommel), a megfelelő erőhatás eléréséhez (ütni is jól lehet vele). Az alumínium ekkor olyan stratégiai anyag volt, hogy csak a katonai beszállítok kaphattak belőle! A háború után gyártották már teljes kézvédővel is, keményfa, vagy fényes, krómozott markolatvéggel.

A haditengerészeti egységek és a speciális rohamegységek, pl. „paramarines” (tengerészeti ejtőernyős alakulatok - na ők is megérnének egy komoly misét és cikket, hisz a legkeményebb helyeken vetették be őket, a Solomon-szigeteken és Iwo Jima hírhedt harcaiban) ennek a késnek egy kimondottan az ő igényeiknek megfelelően kialakított (PARAMARINE KNIFE), fanyeles verzióját használták ekkor, melynek a pengéje un. csapott hegyű volt és a pommel alakja is eltért a normál, NAVY RH-35-től. Általában az övükre fűzve hordták, bőrtokban, mely 6 ponton fémszegeccsel tűzött és varrt tok volt.

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7


A baloldali srác övében egy ilyen, "paramarine" kés van. A pisztoly is a felszerelésük része volt.

Egy veterán "paramarine" katona oldalai: http://www.jpagac.com/joepagac1.htm

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Saját gyűjteményi darab

U.S. RH-35, PAL MARK1 harci kés – Eredeti, PAL Blade and Tool Co., Holyoke, USA
Gyártási időszak: 1941-42-től
Származási helye: USA, Omaha, NE (Nebraska)

RH - Remington Hunting rövidítés, mely utal a mintadarabra. Remington Hunting, Pattern 3, 5 inch blade - azaz, Remington vadászkés, 3 szabvány, 5 inch-es pengeméret.
A háború idején volt RH-34, RH-35(MARK1), RH-36, RH-37(MARK2) típus is.
Az előd Remington, a 30-as évektől gyártotta az ilyen típusú vadászkéseket. Az amerikai hadbalépéskor az amerikai fegyverezet jelentősen le volt maradva és elavult volt, minden téren. Nagyrészt első világháborús fegyverzetre és felszerelésre voltak utalva a harcoló alakulatok is!
A fegyverbeszerzések folyamán összeállítottak egy követelményrendszert, melynek alapján feltételnek jelölték meg a különböző alakultok részére beszerzendő késeknél, hogy egy általános használatú, olcsón, nagy tömegben előállítható késnek kell lennie, mely alkalmas akár harci körülmények között is a csapatok feladatait és mindennapjait kiszolgálni, akár hosszútávú karbantartás nélkül is. Alkalmasnak kellett lennie az új késeknek akár a lőszeres ládák felfeszítésére is (melyhez azért erős penge kellett), de ha a szükség úgy hozza, közelharcra is. A különböző egységek, persze a különböző speciális feladataiknak jobban megfelelő késeket kaptak. Ezt a sorozatot elsődlegesen a haditengerészetnek szánták.

Az én NAVY RH-35-ös késem pengéjén a tengeri, sós nedvesség és a bőrtokban tárolás is erősen nyomot hagyott (a klasszikus szénacél pengéket amúgy sem igazán ajánlott nyersbőr tokban tárolni, mivel ekkor nem az acél az erősebb...a profik ezért olajjal kezelik a bőrt, ezáltal védve a bőrt a nedvességtől és a tokban lévő pengét is). Markolata az erős igénybevétel és majd 70 év után meglepően jó állapotban van, egy kis restaurálás azért ráfért, de meghálálta, szerintem gyönyörű lett.

A késsel együtt a bőrtokot is sikerült restaurálni és elég szépen néz ki, ahhoz képest pláne, amilyen állapotban érkezett.
Bőr és üvegszál erősítéses műanyag tokkal is voltak ezek a típusok a háború folyamán. Az elején, az első sorozatokhoz még nem volt műanyag tok, ezért csak bőrtokkal került a tengerészethez Állítólag a háború annyira felkészületlenül érte a gyártókat és a katonai szállítókat, hogy teljes káosz volt. Több féle tokkal, illetve amilyen tokokat csak össze tudtak szedni és minimálisan megfeleltek a katonai előírásoknak, olyanokkal szállították a késeket, mert nem volt hozzájuk elég... A legkorábbi MARK1-es műanyag tokok (Navy Ordnance contract no. - NORD 4723) szállítása csak 1944. júniusától kezdődött, tehát a műanyag tokok, gyártásuk alapján, könnyen azonosíthatóak.

A kés eredeti tulajdonosáról annyit tudni, hogy az a második világháború idején a csendes-óceáni hadszíntéren harcolt, idős, veterán tengerész volt.

Az amerikai eladó egy II. VH. katonáknak fenntartott amerikai otthonból jutott hozzá, ahol a tulajdonos halála után elárverezték.

Anyaga: AISI 1075 high carbon steel.

Teljes hossz: 25,2 cm - 9.92 in
Penge hossz: 12,8 cm - 5.04 in
Penge szélessége: 27 mm - 1.06 in
Penge vastagsága: 4 mm - 0.16 in, mely a hegye felé vékonyodik, 2,5 mm - 0.098 in