Szurony,
vagy bajonett

- a hosszú lőfegyverek
végére illeszthető tőr
(Wikipédia)

Amerikai U.S.M3 Harci kés - Trench knife, USA                    Nyitólapra vissza


Ez kicsit hosszabb lesz itt, az elején...

Mint az a bevezetőben említettem, ezzel a pár oldallal alapvetően az amerikai M3-as harci késnek és az erre épülő bajonetteknek (M4, M5, M6, M7) kívánok emléket állítani.

Az egészet kezdjük ott, hogy miért is az M3-as? Mert egy egészen új és korszakalkotó darab lett!

Ennek a késnek a pengéje egy egészen új bajonett generáció mintája lett, amit nem csak az amerikai hadseregben, de a világ számos hadseregében rendszeresítettek, különböző néven, de biztos, hogy ezzel a pengével. A pengetípus 60 évig volt használatban, illetve bizonyos területeken jelenleg is használatban van – ez azért elég egyedülálló.

 

TÖRTÉNETE, ELŐZMÉNYEK

A „Trench knife” jelentése – Árokharc kés.
A lövészárok harcok miatt kapta a nevét, még az első világháborúban ragadt meg az ilyen típusú késeken a név. A penge hossza 6.5-7 inch (17-19 cm) ideális volt a szűkebb helyeken, lövészárkokban, alagutakban történő harcokhoz, ellentétben a hosszabb bajonett pengékkel, melyekkel elakadtak, túl nagy (10 inch és nem ritkán még nagyobb) méretük miatt.

Egy pillanatra itt azért álljunk meg és lépjünk egyet vissza a még régebbi múltba...
Szerintem - de ez a privát véleményem, hivatalos megerősítés nélkül, hisz az amik nem fogják ezt kimondani :) - a penge kiképzése „erőteljesen hasonlít” egy első világháborús német, DEMAG, Eickhorn, Böker harci (árok) késre (German Trench Fighting Knife – Német lövészárok harci kés – Grabendolch – Nahkapfmesser – Közelharckés – Boot Knife – Csizmakés), mely még a következő nagy háborúban is használatban volt és aminek az alakjához a ma késtervezői is előszeretettel nyúlnak vissza.

Mi tette szükségessé ennek az új amerikai harci késnek és később az új bajonett típusnak a kifejlesztését? A háború fontos és gyors fejlesztéseket igényelt, az amerikai hadseregben, az 1941-ben rendszeresített M1-es karabély miatt is. Kellett hozzá a régi és addig használatos M1905 mintájú bajonett helyett egy új és korszerű darab. Az alakulatok jelzése szerint a régi (1905 mintájú M1) bajonett túl hosszú és nehéz volt az új fegyverhez, ezért sok helyen egyszerűen leköszörülték, átalakították. Gyártották ezek után rövid verzióban is, de ezt majd később írom meg...

Az Army Service Forces kiírására elkészült darabok 1943-ban T-4, T-5, T-6, T-8-as nevekre hallgató kísérleti darabok voltak, ezek kerültek végül tesztelésre és próbára.
A T4 nagyon az angol „Spike” szúró bajonett formája volt.

A T5 egy gyémánt keresztmetszetű szúrópenge volt, klasszikus amerikai szuronyforma (a tengerészgyalogság használt ilyesmit, Johnson bajonett néven, de csak "sátorcöveknek" becézték).

A T6 viszont már magán hordozza az későbbi M3 pengeformáját (még ha ezen a képen annyira nem is látszik...).

A győztes a T8-as lett, melyet a későbbiekben M3 néven ismerünk meg. A végső formája harci kés lett, bajonett rögzítési lehetőség nélkül.
Volt még egy T8E1 is, amit a felfüggesztése és rögzítése miatt M4 bajonett néven fogunk majd megismerni – 1944-től!

Az új M3-as harci kés, majd az M4 bajonett az MK1-es (U.S.1917 és U.S.1918 késeket), első világháborús (használt) tőröket és az M1-es bajonettek változatait (ezt is meg kell majd még írni), illetve azok átalakításait váltotta.

A képen látható egy pár az 1943-ban szolgálatban lévő amerikai harci kések, tőrök közül, melyek nagy része még I. világháborús örökség volt: (fentről, lefelé)

1. U.S. Kinfolks M3 kés, pengéjén jelzett típus, a legelső sorozatú "fiberglas" U.S.M8 tokkal - Bevezetés: 1943

2. U.S. 1918 (francia mintájú) harci kés, bronz markolattal és fém tokkal - Bevezetés: 1918

3. L.F. & C. harci kés ( LF&C-- Landers, Frary, & Clark. angol gyártmány), fém markolattal és fém tokkal - Bevezetés: 1918

4. U.S. L.F. & C. 1917 harci kés, 9" háromszögletű (triangular stiletto) szúrópenge, fém és bőr tokkal - Bevezetés: 1917

Szükség volt az új harci késekre és felszerelésekre, mert mint az látható volt, az alakulatok egy része ilyen első világháborús felszerelésekkel voltak ellátva. Egy amerikai oldal arról, hogyan történtek az M1 bajonett átalakítások (eltörték, leköszörülték) és milyen felszerelésük volt ekkor: http://johkaz.byethost10.com/knives.html

A tengerészgyalogságnál és a haditengerészeti repülős alakulatoknál ekkor már korszerű, az U.S. Navy-nél rendszeresített RH-35 (MARK1), RH-36 harci késeket használták, majd 1944-től a tengerészgyalogság az RH-37-es (MARK2-es) késeket állította rendszerbe. A Ka-Bar MARK2 kése is ekkor lett fogalom és azóta is legenda, etalon - addig csak egy gyártó volt a sok közül.

 

GYÁRTÁSA

Az M3-as harci késből összességében 2.5 millió darabot gyártottak 1943. március 9. és 1944. júliusa között. Azoknak a katonai egységeknek szánták alapfelszerelésként, amelyek nem voltak bajonettel felszerelve és a fegyvereik sem rendelkeztek ilyen felfogatási opciókkal, tehát az ejtőernyős, Ranger és egyéb gyalogos, például géppuskás alakulatoknak.

Kellett egy olcsón, nagy tömegben előállítható, minden harctéri igénynek megfelelő, harci és univerzális kés, tőr. Ez lett az M3-as harci kés. 1944. júliusától már az M4 bajonettek készültek, először a maradék M3 kések átalakításával!

Az első M3-asok acélja "kékítve" volt, majd a korrózióállóság növelése miatt „parkerizálták”.

Az M3 harci késeket kilenc amerikai gyártó készítette. A darabszámok:
Aerial (Aerial Cutlery Mfg. Co.) Marinette, WI:       51.784 db.
Boker (H. Boker & Co.) New-York, NY:               31.300 db.
Camillus (Camillus Cutlery Co.) Camillus, NY: 404.109 db.
Case (W.R. Case & Sons) Bradford, PA:          300.465 db.
Imperial (Imperial Knife Co.) Providence, RI:     854.000 db.
Kinfolks (Kinfolks Inc.) Little Valley, NY:            135.548 db.
Pal (Pal Blade & Tool Co.) Plattsburg, NY:        121.000 db.
Robeson (Robeson Cutlery Co.) Perry, NY:        36.575 db.
Utica (Utica Cutlery Co.) Utica, NY:                  655.000 db.

 

BŐRTOK AZ M3 KÉSHEZ (M6)

Az M3-asokhoz az eredeti és első tok az U.S.M6-os bőrtok volt, mely 1943-ban az M3-as harci késsel együtt került bevezetésre, körülbelül júniusig, mert addigra elfogytak ezek, korlátozott darabszámuk miatt. Júliustól műanyag, illetve üvegszál megerősítéses (Fiberglas) tokok vették át a szerepüket, melyek igazából már megvoltak, de nem hivatalosan rendszeresítve még. Az U.S.M6 bőrtok egyébként két darab bőr lap összevarrásából készült, fémszegecsekkel és kapcsokkal több ponton megerősítve. A tetejére a rendszeresített pisztolyövre felfüggeszthető fémkampó került, a kés hegyénél fémlapot szegecseltek a tokra, így csökkentve az elhasználódást és védve a tulajdonost. (Ma olyan 400 $ körül lehet ilyen eredeti bőrtokot venni...)

Egyes alakulatoknál levágták a fenti fémkampót rögzítő bőr részt és az alsó lábszárra kötötték fel, főleg az ejtőernyősök. Bőr anyaga a gyors elhasználódás miatt nem váltotta a be a reményeket, ezért 1943 nyarától már új tok jelenik meg hivatalosan is, az U.S.M8.

Az M6-os tokok (scabbard) szállítói és darabszámaik 1943-ban:
Milsco 1943:     140.494 db.
L&C FJA 1943:    40.000 db.
Barwood 1943:    29.000 db.
SBL Co. 1943:     35.200 db.
Moose Co. 1943: 28.000 db.
Viner Bros 1943: 28.000 db.


US M3 Camillus harci tőr és egyénileg átalakított M6 bőrtok (levágták a felső felfüggesztő fémkampót).

 

MŰANYAG (FIBERGLAS) TOK AZ M3 KÉSHEZ (M8)

Az amerikai U.S.M8 tok 1943. júliusától került használatba, de nem hivatalosan rendszeresítve (az első sorozat még csak a pisztolyövre felfűzhető volt, mert nem rendelkezett fém rögzítő kapcsokkal). Nagyobb tömegű gyártása és módosított, már a pisztolyövre rögzíthető szabványos, fémfüles rögzítéssel történő ellátása is 1943. augusztusára történik meg. Az M3-as harci kések is innentől használják ezt a tokot, mivel a bőrnél ellenállóbb anyagból, műanyagból készültek, üvegszálas megerősítéssel, továbbra is U.S.M8 néven, sötétebb zöld, festett tokkal, majd 1944. júliusától világosabb színárnyalatban, külön festés nélkül, már U.S.M8A1 néven jelennek meg a tokok, az M4 bajonettel együtt.. A jelenleg is U.S.M8A1 néven ismert darabok ezeknek az utódjai (és az M10-es tok is), máig megtalálhatóak és használatban vannak a világban.


Öt különböző típusú U.S.M8-as bajonett tok.


Major William J. Hagan (505th PIR CO, 1st Battalion) Könnyített ejtőernyős felszereléssel, M3-as harci késsel.


Egy U.S.M8A1 bajonett tok (scabbard), szétbontott állapotban. Több oldalról fotózva, képek összeillesztve.

 

GYÁRTÁSI AZONOSÍTÓK, DÁTUM AZONOSÍTÁSOK

Az M3 harci kések alapvetően három jelzéssel készültek ezalatt a bő egy év alatt. Megkülönböztetünk kézvédőn azonosított, ‘Guard marked’ és pengén azonosított, ‘Blade marked’ gyártmányokat. Előfordult amerikai gyűjtőknél azonban már olyan darab is, amin semmi jelzés nem volt, vagy hiányos volt, de egyértelműen eredeti M3-as darabként azonosították. 1944-ben gyártottak olyan darabokat is, amiknél a markolat alsó és felső részén sötétbarna bakelit részek voltak – ezek visszaköszöntek az első M4-es bajonetteknél is. (Továbbá hamisítják is manapság az M3-as késeket! Nem az ismert, reprodukcióként árult darabokról beszélek!)

Az M3-as azonosítók, jelölések így néztek ki:

- az első sorozatnál pl. "US M3 UTICA 1943" - ‘blade marked' - 1943. márciusától szeptemberig gyártották
- a második sorozatnál pl. "US M3 CASE" - ‘blade marked' - 1943. szeptemberétől novemberig gyártották
- a harmadik sorozatnál pl. "USM3 IMPERIAL" - ‘guard marked’ - 1943. novemberétől gyártották 1944. júliusig
  (egy ilyen példányom van nekem is)

                            ‘Guard marked’                                                                 ‘Blade marked'
       

 

PENGE, MARKOLAT

A kés kimondott harci kés és legendás tőr lett, de innentől az amerikai bajonettek pengéje is ilyen lett évtizedekre. Ezt a pengetípust követve, még számtalan bajonett típus (M4, M5, M6, M7) következett.
Viszonylag keskeny, lándzsahegy alakú („spear point”) pengeformája révén alkalmas volt a rétegelt, vastagabb ruházat átdöfésére, továbbá a hagyományos kés és általános használatú kés („utility knife”) funkciók ellátására is. A penge éle un. lapos köszörülésű eredetileg, egyik oldalán végig élezve, a másik, felső oldalán csak a penge első harmada.
1943-as bevezetésétől az amerikai ejtőernyős és más, automata fegyverekkel felszerelt alakulatok általános, alapfelszerelésének része lett (https://www.msu.edu/~colvinch/equipment.html). Sok katona a leszerelése után is ragaszkodott hozzá és így szerencsénkre sokan őrizték meg, hagyták az utókorra...
Még azok az alakulatok is ragaszkodtak hozzá, amelyeknél rendszeresítettek szuronyt! (Egyes Ranger alakulatok azért használtak más, speciális harci késeket is, melyek manapság több ezer dolláros árakon kelnek el a gyűjtők között...)

Az M3-as harci kések markolatformája ovális. A markolat bőrkarikákból, hagyományos módon összeállítva, összepréselve készült. Az elkészült markolatot impregnálták, megfestették és csúszást csökkentő (az első verzióknál 8, később 6) mélyedést készítettek bele – hogy a vértől csúszóssá, iszamlóssá váló markolat fogása biztos maradjon, ellentétben a fa markolatokkal...

Az időszakos anyaghiány és a gyártás olcsóbbá tétele miatt, a különböző gyártók több verzióban is gyártották a késeket.

Voltak olyan ejtőernyős alakulatok, amelyek boxerrel kombinált markolatot készítettek utólag maguknak, az első világháborús francia és amerikai harci kések mintájára átalakítva és egyedivé téve ezzel az M3-as késüket.


Ezek manapság különleges és ritka darabok az amerikai gyűjtők körében!

A mélyedéseket alakjuk típusa szerint is megkülönböztetjük. Voltak V alakú mélyedések és U alakú mélyedések a markolatokon, melyeket a kész felületbe, a bőr markolatba utólag vágtak bele a gyártók. Továbbá volt az alábbi képen is látható, eltérő méretű bőrkarikákat alkalmazó verzió is.


A bőr markolat, restaurálás előtt (saját darab)


A bőr markolat, restaurálás után (saját darab)

A penge keménysége (a gyártási előírás szerint) a Rockwell skálán 48 és 53 keménységi fok között változott. A pengéjét parkerizálták - egy korrózióálló bevonattal látták el - majd ezek után élezték meg, szigorúan megadott méretek alapján, un. lapos köszörülésű éllel látták el.

Az M3-as késem pengéjén lévő sérülések nem véletlenek, „rendeltetésszerű” használat folyamán kerültek rá…


Tisztítás előtti állapot.

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7Természetesen a pengén lévő x évnyi szennyeződés és rozsdát el kellett távolítani. A kés éles ma is!

A markolat alatti rész 41-43 keménységi fokra volt edzve. A markolat (Pommel) fém végére egy beütő került - egy lángoló bomba (Flaming bomb) - mely a hivatalos, állami átvételt tanúsította. Ez a jelzés még az M4-es bajonettnél is megmaradt, de ott egyes daraboknál már a kézvédő vason voltak a jelzések.

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7 Bajonett és harci kés, US M3, M4, M5, M6, M7

Saját gyűjteményi darab

Amerikai U.S. M3 „Trench Knife” – Harci kés – Eredeti, Imperial (Imperial Knife Co.), Providence, RI
Gyártási időszak: 1943-44, 3. generációs
Származási helye: USA, Smitsburg, MA (Maryland)

Hivatalosan 1943-tól, az U.S.M8-as tokoknál a lehajló fülek alatt jelölte a sorozatokat a gyártó. B _/1 N volt az indítósorozat, majd jött a B 1/1 N (ebből a sorozatból való az M3-as késem tokja is), mely így valószínűleg 1943. augusztus-szeptember környékéről származhat. A késtokot az ugrások folyamán az alsó lábszárra rögzítve viselték az ejtőernyősök – szükség esetén ugyanis az ernyő levágására is szolgált ez a kés.
A késem tokján felül lévő vászon rögzítőt felújították, teljesen újra varrták, de a Vanish szappan azért ide is kellett. A felső, biztonsági rögzítő pántot utólag pótolták rajta. A tok alján lévő alsó rögzítő pontban, az egykori rögzítő bőrszíj kis bőrdarabjai voltak megtalálhatóak.

A kés eredeti tulajdonosáról annyit tudni, hogy egy, az európai hadszíntéren harcolt, idős, 2010-ben 88 évesen meghalt, veterán, ejtőernyős katona volt, aki egy elit ejtőernyős alakulatnál szolgált. Azért érdekes előélete lehetett ennek a késnek...

Rengeteg harci kés és bajonett készült a mintájára, sok országban. A német, osztrák harci kések (Glock, melyet 1095-ös rugóacélból készítenek, 55 HRC keménységgel) és a svédek harci késeinek egy része is innen származik... (http://www.gotavapen.se/gota/artiklar/knivar/swed_knife.htm).

Az amerikai eladó egy II. VH. katonáknak fenntartott amerikai otthonból jutott hozzá, ahol a tulajdonos halála után elárverezték.

Gyártók: Aerial, Boker, Camillus, Case, Imperial, Kinfolks, Pal, Robeson, Utica

Anyaga: AISI 1080 high carbon steel.

Teljes hossz: 29,5 cm – 11.5 in
Penge hossz: 17 cm – 6.5 in
Penge szélessége: 22 mm - 0.87 in
Penge vastagsága: 4,6 mm - 0.18 in